Jak správně uvařit vejce? Většina z nás si myslí, že vědí jak správně uvařit vejce.
Vejce je kouzelná surovina, která nám na talíři dovede vykouzlit desítky druhů pokrmů. Každé vejce je skvělým zdrojem bílkovin a základních vitamínů a minerálů. Je to také hlavní surovina pro přípravu snídaní v mnoha domácnostech ať jsou to míchané vejce, pošírované nebo vařené na tvrdo. Vaření vajec se zdá být jednoduché, ale i při přípravě zdánlivě jednoduchých jídel se lze dopustit mnoha prohřešků. Nuže jak správně uvařit vejce? Podívejte se s námi na 15 nejčastějších chyb při vaření vajec.
Jak uvařit vejce? Nepoužívejte litinovou pánev
Pokud použijete k vaření míchaných vajec či omelety litinovou pánev, tak se vám vejce budou pekelně připékat a přichycovat na dno pánve, takže třetina pokrmu zůstane přilepena ke dnu. K přípravě míchaných vajec vždy použijte pánev s nepřilnavým povrchem, abyste si jak usnadnili čištění, tak zvýšili požitek z jídla.
Jak správně uvařit vejce: Nemíchejte je v pánvi!
Míchané vejce jsou samy o sobě tak jednoduché jídlo, že vejce nikdy nemíchejte v pánvi. Dejte si tu práci a metličkou je vždy promíchejte, aby vejce byla dokonale smíchaná a ne žíhaná.
Není potřeba je zběsile míchat
Vzhledem k tomu, že se vejce vaří tak rychle, tak není nutné je neustále míchat a vytvořit z nich vlnitý tvaroh. Nechte je na pánvi nedotčené a na dně se rychle vytvoří kůra, která je suchá. Tím, že necháte vytvořit kůru, tak vaše vejce nebudou vysušené jako by tomu došlo v případě, že byste je vysušily celé.
Nepřevařte je zbytkovou teplotou
Poté, co pánev odstavíte z přímého plamene, tak je stále dostatečně horká a při pouhém jejím odložení bude pokračovat proces vaření vajec. Toto zbytkové teplo způsobuje, že jsou vejce potom vysušená a to jim ubírá na kvalitě. Prakticky ihned po dovaření si míchané vajíčka přendejte na talíř nebo misku, aby nebyly vysušené.
Nepoužívejte staré vejce
Při vaření sázených vajec nikdy nepoužívejte stará vejce. Čím jsou vejce starší, tím více bílky řídnou a jsou méně viskózní. Pokud chystáte k snídani vejce Benedikt, tak rozhodně dbejte na čerstvost použitých vajec.
Sázené vejce nevyklepávejte rovnou do vody
Při přípravě sázeného vejce je potřeba trochu něžnosti. Nevyklepávejte vejce rovnou do vody, ale vyklepněte si ho do nějaké mělké mističky a poté s ním dále pracujte. Uvidíte, že sázené vejce bude daleko jednodušší připravit.
Sázené vejce: nepřidávejte vinný ocet do vody, ale k vejci
Mnoho receptů na sázené vejce vám prozradí trik, abyste dali trochu vinného octa do vody, ve které chcete vejce připravovat. Sázené vejce vám však ještě lépe budou držet pohromadě, když přímo k vejci přidáte lžičku vinného octa a pak jej vložíte do vroucí vody.
Sázené vejce: Nepřidávejte vejce do příliš horké nebo příliš studené vody
Při přípravě sázeného vejce hodně záleží na teplotě vody. Pokud je vaše voda příliš vroucí a bublá, dochází k odlomení pruhů z vaječných bílků. Pokud je voda naopak nedostatečně horká, tak se oddělují bílky od žloutků. Klíčem je dosáhnout vroucí vody, která má pouze mírné bublinky na dně hrnce.
Nesolte vodu pro sázené vejce
Vzhledem k tomu, že v osolené vodě vaříte těstoviny, brambory a jiné pokrmy, tak může být pokušení to samé udělat i při přípravě sázeného vejce. Sůl vždy rozkládá jídlo (pomáhá změkčit zeleninu i těstoviny), ale tento efekt nechcete u sázeného vejce. Sázené vejce osolte vždy po uvaření.
Vařené vejce vkládejte do studené vody
Lidé obvykle přidávají vejce do vody až když se voda vaří. Je to naprosto přirozený krok, protože do vody přidáváme vždy přísady poté, co se vaří. Studená vejce z ledničky však mohou teplotním rozdílem prasknout pokud se dostanou do kontaktu s vroucí vodou. Abyste tomu zabránili, dejte vejce hned do studené vody a poté dejte hrnec na plamen. Jak dlouho vydrží vejce na tvrdo jsem se dočetl zde.
Nenechávejte vejce po celou dobu vařit
Pokud vařené vejce vaříte ve vroucí vodě, která je stále pod plamenem, tak máte své vejce pravděpodobně převařená. Pokud nechcete mít nezdravě šedivé žloutky, tak plamen vypněte v okamžiku, voda přejde do varu. I mimo plamen je voda dostatečně horká, aby se vejce dovařily. Nechte je v této vodě po vypnutí sporáku 5 minut v případě vejce na měkko a 10 minut v případě vejce na tvrdo.
Vařené vejce nenechávejte v horké vodě příliš dlouho
V předchozím kroku jste se dozvěděli, že stačí sporák vypnout ihned poté, co se voda s vejci vaří, ale je také důležité vědět, že byste vejce na tvrdo neměli nechávat v takto horké vodě příliš dlouho. Po 10 minutách jej vyjměte z vody, aby vejce nebylo nepříjemně gumové.
Loupejte až vychladlé vejce
Vědět jak správně uvařit vejce je jedna věc, ale uvařené vejce potřebují také péči. Chápu, že může být lákavé ihned začít loupat vařené vejce, ale nejlepší způsob je počkat. Sám je dávám po uvaření do studené vody aby vychladly a poté je začínám loupat. Proces ochlazování vajec způsobí, že se vejce mírně oddělí od skořápky a jejich loupání jde mnohem snáze. Ti netrpěliví je budou mít vždy nehezky oloupané s malými krátery od odloupnutých bílků.
Nevařte příliš vajec najednou
Většina kamen a plotýnek se ohřívá nerovnoměrně a pokud vejce nacpete do hrnce, kde se nemohou ani hnout, tak se vám budou nerovnoměrně i vařit. Kvůli nárazům mi v přeplněném hrnci před Velikonocemi vajíčka také často praskaly.
Nepoužívejte mléko do míchaných vajec
Možná jste někdy slyšeli, že je pro různé důvody dobré do míchaných vajec přilít trochu mléka. Není to pravda a rozhodně to nedělejte. Mléko zmírní výraznou vaječnou chuť, ale i strukturu. Mléko vám dovede i zkazit barvu celého pokrmu, místo mléka zkuste netradičně přidat třeba trošku sektu jak jsme psali v článku Zkuste přidat šumivé víno do míchaných vajec!